Harvesting coffee

Herkomst

Liefde voor koffie van Guatemala tot India!

Vulkanische bodem, moessonregen, zonnestralen: onze koffie zit vol verrassingen. Hoe deze ingrediënten in de koffie komen, waar onze koffiebonen groeien en welke bonen we gebruiken, vertellen we u in dit artikel.

Schudden, openen, genieten: smullen van een Emmi CAFFÈ LATTE is kinderspel. Als we het over het smaakprofiel hebben, wordt het al wat moeilijker, want elke boon ontvouwt zijn eigen aroma. In een boon kunnen veel invloeden zitten: van vruchtbare vulkanische bodems in Guatemala tot de West-Indische moessonregen. Maar hoe smaakt dan koffie die op vulkanische grond groeit? En wat is het verschil tussen koffie uit Colombia, Honduras of India? Een reis door onze koffie teeltgebieden.

ECL_Weltkarte_2976x1674_BE_NL

Het beste zit vanbinnen

Onze koffiebonen komen uit Brazilië, Honduras, Nicaragua, Guatemala, Colombia en India. Ze dragen allemaal het keurmerk van de Rainforest Alliance en we kopen ze in als Single Origin. Dat betekent dat ze telkens uit één enkel gebied komen. Onze Macchiato bijvoorbeeld bevat alleen maar bonen uit Guatemala. In onze Cappuccino mengen we bonen uit verschillende landen. Zo creëren we een populaire blend met een heel eigen smaak. Afhankelijk van het land van herkomst hebben de bonen hun eigen smaakprofiel.

Guatemala

Guatemala: vulkanische bodem voor meer smaak

In Guatemala groeien onze koffieplanten op de berghellingen van vulkanen. Dat alleen al klinkt avontuurlijk, maar vulkanen zorgen ook voor een bijzonder voedingsrijke bodem. Dankzij dit paradijs van vruchtbaarheid ontwikkelen de bonen een aangename, fruitige zuurte met een subtiele toets van cacao. Hoe dat smaakt, weet u meteen als u een slok neemt van onze Macchiato, Vanilla, Caramel of Cold Brew.

origin coffee beans

Brazilië: drogen in de volle zon

Braziliaanse koffiekersen worden na de oogst een paar dagen in de zon gelegd om te drogen op grote beton oppervlakken, de “drying  patios”. Het aroma gaat van nootachtig tot zachte honingtoetsen. Een mengeling van de fijnste Braziliaanse bonen vindt u in onze koffiesoorten Balance en de zuiver plantaardige Almond Macchiato.

Honduras

Honduras: de hoogvliegers onder de bonen

Onze koffie uit Honduras legt de lat hoog – zijn bonen groeien namelijk op een hoogte tussen 1200 en 2000 meter boven zeeniveau. Deze “Strictly High Grown”-koffie pakt uit met fijne zuurstructuren en fruitig-fluwelige cacaotoetsen. Op deze hoogten hebben de bessen alle tijd om te rijpen. De fijnste koffie uit Honduras vindt u in onze Macchiato en Caramel.

Nicaragua

Nicaragua: koffie op 1200 meter hoogte

In Nicaragua groeien de meeste koffieplanten op een hoogte van zo'n 1200 meter boven zeeniveau. Op deze hoogten groeien de bonen trager en ontwikkelen daardoor meer aroma's. Bovendien groeien ze vaak op kleine familieplantages. De rijpe kersen worden zorgvuldig met de hand geplukt. Het aroma van deze koffiebonen heeft een subtiele toets van noten en chocolade: ideale eigenschappen voor een echt goede koffie. De bonen uit Nicaragua vindt u bijvoorbeeld in onze Cappuccino.

India

India: de smaak van de moesson

In onze koffie uit de streek van Malabar in India proeft u de moesson. Na de oogst worden deze bonen door de koffieboeren een week lang blootgesteld aan de vochtigheid van de moesson. Daarna drogen de bonen zeven weken lang op natuurlijke wijze in de moessonwind. Het resultaat is een pittig, zuurarm aroma en een licht verteerbare koffie. Het goede nieuws: om te weten hoe de moesson smaakt, hoeft u niet naar India te reizen. Het volstaat om van onze Double Zero te proeven. 


Wilt u nog meer te weten komen over onze koffie? Hier vindt u onze artikels over duurzaamheid, teelt en verwerking.

roasting coffee beans
Symfonie van de koffieboon

In elke Arabica koffieboon sluimeren tot 1000 aroma's. Hier leest u hoe we onze koffie verwerken en de fijnste koffiesmaak in uw beker toveren.