Anbau Bohnen

Teelt & bonen

Hier draait alles om de koffieboon

Een bijzondere koffie vraagt om bijzondere koffiebonen. Om onze Emmi CAFFÈ LATTE dat typische rijke aroma te geven, is het belangrijk dat alleen de beste koffiebonen gebruikt worden.

Die kwaliteit garanderen we door 100% Arabica bonen te gebruiken. Maar wat betekent dat eigenlijk, Arabica? En waarom gebruiken we geen Robusta bonen? Hier geven we antwoord op deze vragen en vertellen we ook onder welke omstandigheden de koffieplant het best gedijt.

Koffieteelt: zo groeien koffiebonen

De beste teeltomstandigheden voor koffieplanten bevinden zich tussen 24 graden noorderbreedte en 24 graden zuiderbreedte, op een hoogte tussen 600 en 2400 meter boven zeeniveau. Deze zone strekt zich als een gordel uit rond de hele aarde en heet daarom de koffiegordel. In de landen die in deze gordel liggen gaan we op zoek naar de beste koffiebonen.

We zijn erg kieskeurig bij de keuze van de beste Arabica bonen. Eerst onderzoeken we het terroir waar de bonen groeien: de plaats, het klimaat en de voedingsbodem. De pH-waarde van de bodem moet tussen 5 en 6 liggen om de planten optimaal te doen gedijen. Daarnaast is het belangrijk dat er genoeg neerslag valt en er voldoende schaduw is. Pas als aan al die voorwaarden is voldaan, knikken we: “Ja, van deze bonen kunnen we echte premiumkoffie maken".

Maar ook de hoogte waarop de plantages liggen heeft een grote invloed op het groeiproces en de verschillende aroma's. Onze Arabica planten zijn klassieke hooglandgewassen. In plantages die boven de 900 meter liggen groeien de koffiekersen aan de struiken trager. Dat leidt zowel tot een grote variatie als tot aroma's met een eigen karakteristieke sterkte. Tijdens de rijpingstijd verkleuren de kersen van groen naar geel en ten slotte worden ze rood: het perfecte tijdstip voor de oogst.

Onze koffiebonen kopen we uitsluitend aan op plantages met het keurmerk van de Rainforest Alliance. Deze koffietelers verbinden zich ertoe behoedzaam om te gaan met de natuur en bovendien oogsten ze de bonen zeer zorgvuldig. Vele koffieboeren oogsten liever met de hand dan met de machine omdat niet alle koffiekersen aan één tak even snel rijp worden. Door met de hand te oogsten, plukken ze alleen de rijpe kersen en krijgen de onrijpe exemplaren de tijd om zich verder te ontwikkelen.

Daarna beginnen de koffiebonen aan een lange reis naar Zwitserland, waar we ze branden en in onze productie-installaties verder verwerken. Wil je weten hoe het dan verdergaat? Hier vind je het artikel “Symfonie van de koffieboon”, waarin we de verdere verwerking van de bonen voor je uit de doeken doen.

Koffiebonen: Arabica vs. Robusta

Het complexe aroma van de Arabica koffie zit letterlijk in de genen. Want de DNA-streng van de Arabica boon is dubbel zo lang als die van de Robusta boon. Dankzij deze natuurlijke complexiteit schittert Arabica met opmerkelijke smaakprofielen van noot- en chocoladeachtig tot fruitig-bloemig. Er kunnen wel 1000 aroma's in één enkele boon zitten!

coffee plant

Maar:

Arabica planten zijn gevoelige zieltjes. Ze willen alleen groeien op een hoogte van 600 tot 2400 meter en hebben constante temperaturen tussen 15 en 25°C nodig. Ze zijn allergisch voordroogte en vriesweer. En van direct zonlicht houden ze ook al niet. Daarom staan ze graag in de schaduw van bomen.

De Robusta plant daarentegen gedijt het best in lagergelegen gebieden. Hij maalt niet om extreme weersomstandigheden of direct zonlicht en ook tegen insecten is hij prima gewapend. De smaak van zijn bonen is eerder bitter en intensiever dan die van de Arabica plant, maar het cafeïnegehalte is dan weer dubbel zo hoog. Daardoor is de Robusta boon ideaal voor sterke, krachtige espresso. Voor onze Emmi CAFFÈ LATTE gebruiken wij echter uitsluitend Arabica bonen, want daar zitten nu eenmaal complexere aroma's in!

Wil je nog meer weten over onze koffie? Lees hier uit welke landen onze koffie komt en hoe we bijdragen tot de duurzaamheid.
 

harvesting coffee
Liefde voor koffie van Guatemala tot India

Vulkanische grond, moessons, zonneschijn - onze koffie verbergt meer dan één geheim...