Sustainable coffee harvest

Duurzaamheid

Koffiegruis wordt biogas en ons lidmaatschap van de Rainforest Alliance: zo zetten wij ons in voor meer duurzaamheid.

Groene stroom, koffiegruis en zorg voor de toekomst

Van onderwijs tot klimaattop: iedereen heeft het over duurzaamheid. Ook wij spreken erover – maar praten alleen helpt niet. In dit artikel leest u wat we doen om op een duurzamere manier om te gaan met de hulpbronnen.

We werken al jaren aan het verminderen van ons energieverbruik, proberen het in de productie met minder verpakkingsmateriaal te doen en voeren onderzoek naar alle mogelijke manieren om milieuvriendelijker te kunnen produceren. Ook in de landen waar onze koffie geteeld wordt, moedigen we als lid van de Rainforest Alliance een duurzamere omgang met de hulpbronnen aan. Maar welke maatregelen nemen we nu concreet?

Energie en verpakkingsmateriaal besparen bij Emmi CAFFÈ LATTE

In onze fabriek in Ostermundigen wordt per jaar zo'n 3000 ton koffiegruis afgehaald en verwerkt tot biogas. Bovendien is die vestiging lid van het klimaatplatform van de stad Bern: een samenwerking van de particuliere sector en de overheid waarin 66 bedrijven uit de stad en de regio Bern samen met de milieudienst ijveren om de CO2-uitstoot te verminderen.

Het volledige productie- en vulproces bij Emmi CAFFÈ LATTE loopt voor 100% op duurzame stroom. Om ons stroomverbruik zo laag mogelijk te houden is de gehele productie met energiebesparende leds verlicht. Ook onze bekers hebben we de laatste jaren op een dieetje gezet. Door de hoeveelheid materiaal doelgericht te verminderen verbruiken we sinds 2013 jaarlijks een goede 30 ton minder verpakkingsmateriaal.

Duurzamere koffieteelt met de Rainforest Alliance

Op elke Emmi CAFFÈ LATTE-beker staat een kikker afgebeeld. Heb je dat label al gezien? Het is de zegel van de Rainforest Alliance. Dit verbond ijvert voor sociale en economische normen in een duurzamere landbouw.

Enkele van hun doelstellingen: de biodiversiteit beschermen, eerlijke lonen betalen, bosreservaten in stand houden, de natuurlijke hulpbronnen zinvol gebruiken en sociale en culturele ontwikkelingen binnen de plaatselijke gemeenschappen stimuleren. 100% van onze koffie komt van plantages die het keurmerk van de Rainforest Alliance dragen.

roasting coffee beans

Behoedzame omgang met de hulpbronnen bij het branden

De gastronomische koffiebranderij Rast in de buurt van Luzern – een van onze partners voor het koffiebranden – heeft veel aandacht voor een duurzaam gebruik van de hulpbronnen. De trommelbranders werken op aardgas en de roostermachines zijn geoptimaliseerd om zo weinig mogelijk aardgas te verbruiken.

Bij Rast branden ze alleen koffie die al besteld is. Zo weten ze zeker hoeveel ze precies moeten produceren en wordt er geen overbodige koffie weggegooid. Nadat ze de koffie gebrand hebben, plannen ze de leveringsroutes nauwkeurig om geen kilometer te veel te rijden. De jutezakken en de kartonnen dozen van het koffietransport worden niet weggegooid, maar weggeschonken of hergebruikt.

Duurzame melk: gras en hooi in de plaats van krachtvoer

In elke Emmi CAFFÈ LATTE gieten we uitsluitend de beste Zwitserse melk. En waarom is dat duurzaam? Heel simpel: onze Zwitserse melkkoeien voeden zich vooral met gras, hooi en ingekuild voer van de eigen boerderij. Dat is niet alleen milieuvriendelijker, maar ook goed voor de gezondheid van de koeien: ze eten wat de natuur voor hen heeft voorzien.

Bovendien kunnen de Zwitserse melkkoeien volop buiten bewegen. Daarvoor heeft een nieuwe duurzaamheidsnorm gezorgd, die in het najaar van 2019 werd uitgevaardigd. De koeien grazen quasi voor de poorten van ons bedrijf. Dat komt door de unieke bewoningsstructuur van Zwitserland. Zelfs in de hoofdstad Bern wonen amper 140 000 inwoners.

Heeft u vragen of wilt u ons uw mening zeggen? Schrijf ons dan!

#thedifferenceiswhatsinside

Harvesting coffee

Herkomst

#thedifferenceiswhatsinside

Anbau Bohnen

Teelt & bonen

#thedifferenceiswhatsinside

quality of coffee beans

Verwerking van de koffie

1 3